Tuesday, 12 June 2012

manusia bertanya, al-Quran menjawab

Assalamualaikum..sahabat semua... lama sudah tak menulis entry saat ini.. ketika ini sibuk mentelaah ilmu yang di telan selama 1 sem ini.. nak ucap salam imtihan pada diri sendirila...

Salam Imtihan.. HNS

Entry kali ini merupakan motivasi diri ini.. diri ni sering kali bertanya-tanya dan bersoal jawab dengan sendiri tentang kehidupan di dunia ini dan membawa kepada akhirat kelak.

saya kongsikan apa yang saya dapat daripada sahabat2 yang lain...


Manusia bertanya, al-Quran menjawab:

1)  kita bertanya: Kenapa aku diuji??
     Quran Menjawab: "apakah manusia itu mengira merekadibiarkan saja mengatakan; "kami telah beriman," ("I am full of faith Allah") sedangkan kita tidak lagi diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

2)  kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idamkan?
Quran Menjawab:"Bole jadi kamu membenci sesuatu itu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai  sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui"
-Surah al-Baqarah :216

3) kita bertanya:Kenapa ujian ini berat nak di tanggung?
Quran Menjawab: "Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan dengan kesanggupannya"
-Surah al-Baqarah :286

4)  kita bertanya: Kenapa rasa kecewa?
Quran Menjawab:"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu bersedih hati,padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman"
Surah al-Imran: 139

5)  kita bertanya:Bagaimana harus ku menghadapinya?
Quran Menjawab: "Wahai orang2 yang beriman! bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara2 kebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh dimedan perang dan bersedialah dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya mencapai kemenangan"

6)  kita bertanya: Bagaimana harus ku mengharunginya?
Quran Menjawab: "dan mintalah pertolongan kepada Allah dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang2 yang khusyuk"
-Surah al-Baqarah:45

7)  kita bertanya:Apa yang akan aku dapat daripada benda ni?
Quran Menjawab:"sesungguhnya Allah telah membeli orang2 mukmin ; diri,harta  mereka dengan menberikan syurga utk mereka."
-Surah at-Taubah:111

8)  kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?
Quran Menjawab: "cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain dariNYA. Hanya kepadanya aku bertawakal."
-Surah at-Taubah:129

9)  kita bertanya: Aku tak dapat tahan dengan ujian ini?
Quran Menjawab: ".... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum kafir."
-Surah Yusuf :12No comments:

Post a Comment