Monday, 9 January 2012

IBU.....ucaplah terima kasih ibuku.. i luv u Ibuku

MAK... HN rindu sangat pada mak...salam alaik buat semua,.. saya  ingin berkongsi dengan sahabat dengan video tentang insan yang sangat bermakna dalam hidup kita ini iaitu: IBU..

HN nak berkongsi tentang bagaimana kita nak hargai Ibu kita:

1.semoga kita semua sentiasa ingat pada ibu kita.. ucapan terima kasih terlalu besar maknanya buat seorng ibu: (Hadiah terhebat) daripada ibu adalah MELAHIRKAN KITA..

"IBU, Terima Kasih kerana memberi hadiah terbesar dan mahal buat kita kerana melahirkan kita,
 I luv U IBU...."

2.Lahirkan kasih sayang kita:

IBU adalah wanita dan wanita sangat tinggi darjatnya...makanya beruntunglah menjadi seorang wanita yang bernama IBU,.. hormat dan sayangi IBU kita sebagaimana kita sayang diri kita sendiri.

Wahai wanita diluar sana sayangi dan ikuti lah segala pesanannya, kerana kita juga bakal menjadi seorg ibu, jika kita baik pada ibu kita, maka anak kita akan baik pada kita kelak, (dan begitu juga sebaliknya)

3. Berilah hadiah pada ayah dan ibu kita di tarikh lahir kita...  hadiah yang paling mahal yang kita mampu beli kn tuk mereka... bukan kita minta hadiah daripada mereka..

  ayah lahirkan dahulu baru ibu... keduanya sangat penting..

# dalam sepotong hadis bermaksud "Dari Abu Hurairah r.a, katanya: Datang seorang laki-laki kepada Rasulullah saw dan bertanya: "Wahai Rasulullah! Siapakah yang paling berhak saya pergauli dengan baik?" Jawab beliau: "Ibumu!" Tanya orang itu: "Sesudah itu siapa?" Jawab beliau: "Ibumu!" Tanya: "Kemudian itu siapa lagi?" Jawab beliau: "Ibumu". Tanya: "Siapa lagi?" Jawab beliau: "Kemudian itu bapamu." "

Sumber: http://www.bankislam.net/Hadis_Sahih_Bukhari/Ibu_Bapa/#ixzz1iy6b1CAm


4. Telefon ibu dan ayah kita sekerap yang bole.. sehebat anak itu adalah sehebat hubungan dia dengan ibu dan ayahnya..

paling hebat, telefon lah mereka setiap hari, 
tak dapat telefon setiap hari, 3 hari sekali bole, seminggu sekali bole,sebulan sekali bole...
-telefon bermesej dengan pakwe/makwe bole, kenapa tak bole dengan ibu dan ayah kita yang paling sayang akan kita...

No comments:

Post a Comment